Skip to main content
_Articole

Programul „Femeia Antreprenor”- avantajul colaborării cu Suntec pentru achiziția echipamentelor

Femeile din România sunt sprijine să intre în lumea afacerilor ori să își dezvolte business-urile prin programul de finanțare nerambursabilă „Femeia Antreprenor”, care le permite să acceseze granturi de 200.000 de lei  de la bugetul de stat.

Femeile din România sunt sprijine să intre în lumea afacerilor ori să își dezvolte business-urile prin programul de finanțare nerambursabilă „Femeia Antreprenor”, care le permite să acceseze granturi de 200.000 de lei, de la bugetul de stat. 

Suma poate acoperi până la 95% din totalul cheltuielilor eligibile în cadrul proiectelor finanțate prin acest program. Antreprenoarele pot contribui la proiect în funcție de capacitățile lor financiare, fiind stabilit un aport propriu al beneficiarelor cuprins între 10% și 30%.

Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, programul va rămâne deschis 45 de zile, iar stabilirea beneficiarilor va fi făcută prin punctaje acordate în baza unei grile. 

Condiții pentru accesarea finanțării

Finanțarea poate fi accesată de microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM), indiferent de data înființării (inclusiv cele înregistrate în 2024), cu capital integral privat, care au în structura acționariatului o femeie care deține minimum 50% din capitalul social. 

  • Firmele trebuie să își desfășoare activitatea pe teritoriul României, să nu aibă datorii la bugetul de stat – nici măcar eșalonate – și să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității. 

  • Codul CAEN pentru care solicită finanțare este necesar să fie eligibil și autorizat până la momentul plății ultimei cereri de rambursare sau de plată. (Precizare: codul CAEN poate fi autorizat și după aprobarea proiectului.) 

  • Altă condiție o reprezintă menținerea, după intrarea în vigoare a acordului de finanțare, a cel puțin unui loc de muncă minimum 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii – AIMM. 

  • De asemenea, într-un interval de cel mult un an de la aprobarea proiectului, antreprenoarea care depune cererea de finanțare va trebui să facă dovada absolvirii cursurilor de antreprenoriat și competențe digitale.

La ediția din acest an a programului „Femeia Antreprenor” a fost eliminat criteriul ca activitatea IMM-urilor să se desfășoare în cadrul incubatoarelor de afaceri, precum și condiția înregistrării la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și/sau la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a unui drept de proprietate intelectuală.

De remarcat că nu pot beneficia de finanțare prin programul „Femeia Antreprenor” societățile comerciale ai căror acționari au avut ori încă au calitatea de asociat la o altă firmă care a mai primit ajutor financiar în acest fel ori prin programul Start-up Nation.

Cheltuieli eligibile în programul „Femeia Antreprenor 2024”

Programul „Femeia Antreprenor” prevede o seri de cheltuieli eligibile, cu scopul de a asigura o utilizare eficientă a fondurilor alocate. Printre acestea se numără achiziția de:

  • echipamente tehnologice necesare pentru funcționarea afacerii, 
  • sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie și utilizarea surselor regenerabile de energie 
  • spații de lucru, de producție sau prestări servicii
  • mijloace de transport
  • mobilier și aparatură de birotică

Din sumele acordate prin acest program pot fi realizate investiții și pentru site-uri web și promovare, inclusiv cursuri de dezvoltare antreprenorială și, în limita a 10.000 de lei, pentru plata consultanței pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării. În schimb, nu pot fi achiziționate active second-hand, cele în sistem de leasing ori cele care au constituit obiectul unei finanțări nerambursabile din alte surse. 

Aplicarea pentru un astfel de program presupune o documentație amplă, cunoașterea și respectarea tuturor condițiilor și necesitatea alocării de timp și resurse pentru a căuta cele mai bune echipamente, cei mai buni producători, cele mai accesibile oferte. 

Pierderile de timp și bani, precum și alte probleme care pot afecta derularea finanțării prin programul „Femeia Antreprenor” pot fi evitate apelând la Suntecfurnizor cu experiență, care are un portofoliu extins de clienți și se ocupă de întregul proces de achiziție. În plus, toate echipamentele vin pe o factură unică. 

Specialiștii Suntec oferă:

  • consultanță specializată pentru fiecare proiect 
  • soluții complete pentru întregul proces de achiziție 
  • acces la soluții de top și parteneri de încredere 

Beneficiază de echipamente de calitate și de condiții avantajoase