_Articole
Auditul tehnic de maturitate digital – pas esențial pentru proiecte de digitalizare cu fonduri europene
Printre pașii pe care trebuie să-i facă instituțiile și companiile care vor să depună un proiect pentru obținerea de fonduri în vederea digitalizării se numără realizarea unui audit de tehnic de maturitate digitală (sau Digital Maturity Assessment – DMA). Este vorba despre un instrument care oferă o imagine de ansamblu a nivelului actual de digitalizare a întreprinderii.
În plus, rezultatele acestui studiu sunt folosite de manageri pentru a stabili strategia de investiții în tehnologii și inovații digitale și măsurile ce trebuie luate pentru a îndeplini cât mai multe criterii DESI – criterii de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile.

Ce presupune un audit tehnic de maturitate digitală
Realizat de consultanți externi specializați sau de o echipă internă a companiei, auditul de maturitate digitală se concentrează pe infrastructura IT, procesele tehnologice și capacitățile digitale ale organizației. Studiul se derulează în două faze: prima – a auditului de pre-implementare, când sunt strânse date despre nivelul de digitalizare dinaintea depunerii proiectului de finanțare și beneficiile vizate, iar a doua – la finalul implementării proiectului.
În ceea ce privește infrastructura IT a întreprinderii, sunt analizate rețelele, serverele, sistemele de stocare și alte echipamente IT, fiind verificată compatibilitatea hardware și software cu nevoile actuale și viitoare ale organizației. Studiul se referă și la evaluarea fluxurilor de lucru digitale, a automatizării proceselor și a utilizării soluțiilor IT (de exemplu, ERP, CRM, aplicații cloud) și a măsurilor de protecție împotriva amenințărilor cibernetice, precum firewall-uri, politici de acces și soluții de backup.
Auditul se referă și la nivelul de competențe digitale ale angajaților și la alinierea dintre strategia digitală și obiectivele generale de afaceri.
Urmează identificarea soluțiilor software și hardware care pot fi achiziționate în cadrul proiectului, fiind urmărită compatibilitatea acestora cu activitatea companiei.
Auditul tehnic de maturitate digitală trebuie să confirme îndeplinirea a cel puțin șase dintre criteriile DESI.
Care sunt criteriile DESI ce trebuie îndeplinite
12 sunt criteriile de digitalizare (DESI) prevăzute de normele în vigoare în cazul proiectelor depuse de organizații sau întreprinderi:
- Cel puțin 50% dintre angajați folosesc în scopuri de afaceri calculatoare cu acces la internet
- Dispozitive mobile cu acces la internet pentru cel puțin 20% din personalul angajat
- Utilizarea de specialiști TIC (în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor)
- Viteza de download să fie de cel puțin 30 Mb/s
- Vânzările online ale companiei să reprezinte mai mult de 1% din cifra de afaceri totală
- Vânzările web către consumatori privați (B2C) – să depășească 10% din totalul vânzărilor prin internet.
- Achiziția de servicii cloud computing, sofisticate sau intermediare
- Pagina de internet sau pagina de prezentare online
- Deținerea de către întreprindere a unui site online cu funcții sofisticate
- Prezență în social media – cel puțin un cont pe o rețea de socializare
- Achiziționarea de servicii de publicitate pe internet
- Trimiterea de facturi electronice pentru procesare automatizată
Aceste criterii DESI vor fi avute în vedere și în analiza efectuată după faza de implementare, pentru a fi stabilit progresul înregistrat în cazul fiecăreia dintre ele. În acest fel, va fi stabilit și impactul digitalizării în cadrul întreprinderii sau organizației.
PRECIZARE: Auditul final trebuie semnat de un alt specialist IT decât cel care a realizat studiul privind identificarea soluțiilor digitale necesare.
Află mai multe informații și detalii despre soluțiile de digitalizare pentru companii oferite de Suntec!