Skip to main content
_Articole

Studiul pentru identificarea soluției IT | De ce este necesar și cum se realizează

Una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite de întreprinderile care vor să depună un proiect de digitalizare o reprezintă întocmirea studiului privind identificarea soluției informatice (studiul IT). Acesta permite managementului să afle cu exactitate care e nivelul actual de digitalizare al societății beneficiare, nevoile acesteia, dar și măsurile ce pot fi incluse în strategia de digitalizare pentru a îndeplini cât mai multe criterii DESI.

IMPORTANT: Informații detaliate despre criteriile DESI de digitalizare sunt oferite în materialul disponibil AICI. 

Principalele avantaje ale acestui studiu sunt: 

  • Permite alegerea celor mai eficiente soluții IT care se potrivesc cu strategia generală a companiei.
  • Reduce riscul de eșec în ceea ce privește implementarea, asigurând întreprinderea că soluțiile selectate sunt viabile, iar resursele – corect alocate.
  • Maximizează eficiența și rentabilității pe termen lung prin utilizarea celor mai potrivite tehnologii pentru procesul de digitalizare.

Cum se derulează studiul pentru identificarea soluției informatice

Specialiștii care realizează această cercetare iau în calcul mai multe aspecte.

  • Analiza nevoilor de business

Acest pas presupune evaluarea activităților curente ale companiei și stabilirea zonelor în care digitalizarea poate duce la îmbunătățirea eficienței și productivității. Tot în această etapă sunt identificate în mod clar obiectivele de digitalizare ale companiei.

  • Evaluarea infrastructurii IT existente

Echipamentele și software-urile folosite în cadrul afacerii sunt analizate pentru a se stabili ce trebuie îmbunătățit la acestea și se verifică dacă noile soluții propuse sunt compatibile cu infrastructura pe care compania o deține în prezent.

  • Definirea cerințelor tehnice și funcționale

Pe baza datelor strânse până în această etapă sunt stabilite cerințele precise ale soluției IT, inclusiv capacitatea de scalabilitate, securitatea datelor ori ușurința în folosire. În plus, sunt definite termenele și este determinat bugetul necesar pentru implementare.

  • Cercetarea pieței și selectarea soluției IT optime

Experții analizează și compară opțiunile disponibile pe piață în privința echipamentelor și programelor software necesare, potrivite cu obiectivele companiei. Pentru aceasta sunt luate în considerare costurile pe care le presupun acestea, funcționalitățile și suportul tehnic, fiind alese soluțiile care oferă cel mai bun raport cost-avantaj, dar care sunt și fezabile pe termen lung.

  • Planificarea implementării soluției IT

După ce a fost selectată soluția IT, este rândul planificării procesului de implementare care va include etapele de instalare, integrarea cu alte sisteme și transferul de date, împreună cu organizarea de cursuri de formare a salariaților. De asemenea, schimbările trebuie riguros planificate pentru a fi asigurată o tranziție fără probleme și pentru a minimiza rezistența la schimbare din partea angajaților.

  • Evaluarea și urmărirea performanței soluției IT alese

După ce soluția IT aleasă și achiziționată prin proiectul de digitalizare este pusă în aplicare, trebuie monitorizată evoluția sa pentru a fi siguri că îndeplinește așteptările. Desigur, dacă e nevoie și datele colectate indică necesitatea, se pot face ajustări unde e nevoie. 




Află mai multe informații și detalii despre soluțiile de digitalizare pentru companii oferite de Suntec!