_Articole
Întrebări și răspunsuri | Digitalizarea IMM: cine poate accesa fondurile, ce sume sunt alocate și care sunt echipamentele eligibile
IMM-urile care realizează investiții în România pot beneficia de sprijin nerambursabil pentru digitalizare prin intermediul schemei de ajutor de minimis „Digitalizarea IMM-urilor — grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență, pilonul III.

Ajutorul de minimis este cuprins între 20.000 de euro și 100.000 de euro și se acordă microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, iar bugetul total al programului este de 347,5 milioane euro.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat recent că 1163 de proiecte au fost declarate eligibile în urma evaluării tehnice și financiare. Beneficiarii solicită fonduri nerambursabile de 46,2 milioane de euro, cu o medie de aproape 40.000 de euro pe proiect. Ținta MIPE este de a semna 5.384 contracte de finanțare cu beneficiarii, în limita bugetului total disponibil.
Iată câteva detalii despre Programul pentru Digitalizarea IMM și despre avantajele pe care le au cei care colaborează cu specialiștii Suntec pentru achiziția celor mai bune echipamente din punctul de vedere al raportului calitate-preț.
Care este valoarea ajutorului de minimis acordat prin Programul de Digitalizare a IMM?
Valoarea ajutorului de minimis este cuprinsă între:
a) 20.000 și 30.000 euro pentru microîntreprindere;
b) 20.000 și 50.000 euro pentru întreprindere mică;
c) 20.000 și 100.000 euro pentru întreprindere mijlocie.
Valoarea ajutorului de minimis în euro se calculează în lei, la cursul de schimb valabil la data semnării contractului de finanțare. Intensitatea ajutorului, care reprezintă valoarea brută a ajutorului exprimată ca procent din costurile eligibile, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe, este de 90% pentru toate tipurile de beneficiari.
Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele care solicită acest ajutor de minimis?
De facilitățile prevăzute în programul de digitalizare pot beneficia IMM cu sediul social în România, înființate cel târziu pe 31 decembrie 2021, care nu au datorii la bugetul de stat și care se angajează să atingă, până la finalul implementării proiectului, minimum 6 dintre criteriile de intensitate digitală.
Printre acestea, cel conform căruia mai mult de jumătate din angajați folosesc un computer cu acces la internet în scopuri de afaceri, iar întreprinderea utilizează cel puțin o rețea socială, IoT, CRM și AI și cumpără servicii cloud computing sofisticate sau intermediare.
Celor care aplică pentru ajutorul de minimis li se interzice să desfășoare activități cu produse cu caracter erotic sau obscen, activități din domeniul jocurilor de noroc ori activități care contravin ordinii publice și/sau prevederilor legale în vigoare sau care au legătură cu industria de tutun.
Ce echipamente și servicii pot fi achiziționate prin acest program de digitalizare?
IMM-urile vor putea solicita finanțare pentru achiziționarea de echipamente și servicii IT&C, necesare digitalizării activității curente. Astfel, sunt eligibile cheltuieli pentru:
a) achiziționarea de hardware TIC, de echipamente pentru automatizări și robotică integrate cu soluții digitale și a altor dispozitive și echipamente aferente, inclusiv pentru E-commerce, IoT (Internet of Things), tehnologii blockchain etc, precum și cheltuieli de instalare, configurare și punere in funcțiune;
b) achiziționarea și/sau dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor/licențelor software;
c) configurarea și implementarea bazelor de date, migrarea și integrarea diverselor structuri de date existente, pentru gestiune financiară, gestiunea furnizorilor, resurse umane, logistică;
d) implementarea RPA (Robotic Process Automation), ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Mangement), pentru sisteme IoT (Internet of Things) și AI (Artificial Intelligence), tehnologii blockchain, soluții E-Commerce etc și integrarea acestora in BTP (Business Technology Platform);
e) realizarea rețelei LAN/WiFi;
f) achiziționarea unui website de prezentare a companiei, a unui nume de domeniu nou și a serviciilor de tip Cloud Computing și de consolidarea securității cibernetice aplicabile pentru software/găzduire/rețele, pe perioada de implementare și durabilitate a proiectului, a unui nume de domeniu nou;
g) servicii de trecere a arhivelor din analog/dosare/hârtie în digital indexabil;
h) serviciile de auditare tehnică IT
Ajutorul de minimis acoperă și cheltuielile cu instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC și pe cele cu serviciile de consiliere și analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care are nevoie IMM-ul. (PRECIZARE: aceste două tipuri de cheltuieli nu pot depăși 10% din valoarea proiectului.)
Ce servicii oferă Suntec pentru digitalizarea IMM-urilor prin schema de ajutor de minimis?
În procesul de digitalizare a microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, Suntec oferă:
- Consultanță – analiza nevoilor clientului și propunerea de soluții personalizare;
- Planificare – coordonarea pas cu pas a proiectului de digitalizare;
- Implementare – soluțiile recomandate și achiziționate sunt puse în aplicare de specialiștii Suntec, care au o experiență de 20 de ani în domeniu;
Suntec asigură achiziția echipamentelor IT&C, a softurilor și licențelor necesare fiecărui proiect, în conformitate cu bugetul alocat.
Ne ocupăm de publicitate online și offline, de dezvoltarea website-lui beneficiarului, de conținutul text, foto și video pentru acesta, de planul de marketing și de manualul de brand.
Suntec asigură instruire și consultanță pentru echipamente și rețele, alături de comunicare clară și promptă cu clientul și angajații acestuia – fapt care se traduce în creșterea productivității și eficientizarea activităților.
Află mai multe informații și detalii despre soluțiile de digitalizare pentru companii oferite de Suntec!